۵ شهریور ۱۴۰۳
کاهش سمیت مواد دارورسان ساختهشده از گرافیت
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۳۰ تیر ۱۴۰۳
۱۲ ژوئن ۲۰۲۴، آژانس مواد شیمیایی اروپا (ECHA) اعلام کرد نسخۀ جدید گزارش خود را در زمینۀ حوزههای کلیدی مشکلات تنظیم مقررات منتشر کرده است.
این آژانس، در این گزارش به شکل مفصلتر به حوزههایی پرداخته است که ضرورت انجام پژوهشهای علمی برای محافظت از سلامت انسان و محیطزیست در برابر مواد شیمایی خطرناک حس میشود. این گزارش به میکرومواد و نانومواد میپردازد و اعلام میکند:
• ضرورت پژوهش بیشتر: هنوز جای خالی روشهای حیاتی برای آزمایش خطرات نانومواد برای سلامت انسان و محیطزیست و ارزیابی ریسکشان حس میشود. علاوه بر این، اغلب رویکردهای جدید (NAM) رواییسنجی نشدهاند تا امکان پذیرش و اتخاذشان در زمینۀ تنظیم مقررات فراهم شود.
• ضرورت تنظیم مقررات: لازم است که روشهایی برای آزمایش نانومواد و همچنین رویکردهای جدیدی برای مقاصد مرتبط در زمینۀ تنظیم مقررات تدوین شود. قاعدتاً باید خصوصیات مواد به صورت تحلیلی بررسی شود تا جنبههای تاکسیکوکینتیک و تاکسیکودینامیک در سناریوهای مختلف تماس با مواد شیمیایی واکاوی شود. پژوهشهای آتی باید به پتانسیل زیستتخریبپذیری و تأثیرات بلندمدت بر روی رسوبها و خاکها و پتانسیل زیستانباشتگیشان بپردازند.
• تأثیر بر موارد زیر:
o روشهای استاندارد آزمایش برای ارزیابی خطر و ریسک نانومواد
o چارچوبی برای رویکردهای جدید مورد قبول در زمینۀ تنظیم مقررات به منظور ارزیابی نانوفرمهای منفرد یا مجموعهای از نانوفرمها
o آزمایش نکردن روی جانوران
در بخش روشهای تحلیلی اجرایی، از مشخصه یابی نانومواد، شامل نانومواد پیشرفته به عنوان مثالی از حوزۀ کاربرد این گزارش استفاده میکند. در این گزارش همچنین به ضرورت پژوهش در حوزههای تخصصی زیر اشاره شده است:
• ساخت و رواییسنجی تکنیکهای اندازهگیری که میتوانند به شکل مؤثر کل گسترۀ نانو (از ۱ تا ۱۰۰ نانومتر) را پوشش دهند. میکروپلاستیکها در حال حاضر با این مسأله روبرو هستند.
• افزایش مقایسهپذیری و همکنشپذیری تکنیکهای مختلف اندازهگیری نانومواد برای کاهش پراکندگی و عدم قطعیت
• نوآوری در روشهای نمونۀ آمادهسازی که با انواع مختلف نانومواد و تکنیکهای اندازهگیری انطباقپذیرند
• ایجاد روشهای استانداردی که میتوانند کاربرد وسیعی در توصیف مشخصه یابی نانومواد داشته باشند.