۱۰ مهر ۱۴۰۲
صد و سی امین اجلاسیه کمیته ملی فناوری نانو که با حضور نمایندگانی از گروه استاندارد و ایمنی ستاد نانو، دانشگاه ها، سازمان استاندارد و شرکت ها و آزمایشگاه ها برگزار گردید. با تصویب استاندارد ملی فناوری نانو با عنوان " فناوری نانو- ارزیابی فعالیت شبه پراکسیداز نانوذرات فلزی و اکسید فلزی" تعداد استانداردهای ملی فناوری نانو تدوین شده به ۱۶۰ استاندارد رسید.
بعضی از نانوذرات فلزی و اکسید فلزی میتوانند انتقال الکترونها از H۲O۲ به شناساگر رنگسنجی را تحت شرایط فیزیولوژیکی (کاراندامشناختی) کاتالیز کنند. این پدیده مانند واکنش رنگسنجی با واسطه پراکسیداز است و بنابراین به عنوان کاتالیز شبهپراکسیداز نامیده میشود. این خاصیت کاتالیستی را میتوان برای تولید سیگنالهای رنگسنجی، نورتابی شیمیایی یا الکتروشیمیایی که کاربردهای بالقوه زیادی در حسگرهای زیستی، حسگرهای الکتروشیمیایی و ایمنیسنجی دارند استفاده کرد. نانوذرات با فعالیت شبهپراکسیداز ممکن است کارکردهای ضدتوموری، ضدباکتریایی یا آنتیاکسیدانی در سیستم زیستی داشته باشند. علاوه بر این، نانوذرات با چنین فعالیتی میتوانند اثرات بالقوهای بر سلامت و ایمنی داشته باشند. بنابراین، ارزیابی فعالیت شبهپراکسیداز یک نانوذره در کاربردهای عملی مهم است.
فعالیت شبهپراکسیداز نانوذرات به شدت به عوامل متعددی از جمله ترکیب، اندازه، شیمی سطح و ساختار بلوری نانوذرات و همچنین شرایط اندازهگیری بستگی دارد. بنابراین، ایجاد یک روش استاندارد برای ارزیابی فعالیت شبهپراکسیداز نانوذرات فلزی و اکسید فلزی مهم است.
این استاندارد ویژگی هایی را برای ارزیابی فعالیت شبهپراکسیداز نانوذرات فلزی و اکسید فلزی ارائه میکند. این پروتکل برای شرکتها، آزمایشگاههای تحقیقاتی یا مؤسسات و سازمانهای اندازهشناسی که روی نانومواد مورد استفاده در کاربردهای زیستپزشکی و حفاظت از محیط زیست کار میکنند، مفید است.
هدف و دامنۀ کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین روشی برای ارزیابی فعالیت شبهپراکسیداز نانوذرات فلزی و اکسید فلزی با طیفنورسنجی است. این استاندارد میتواند به عنوان مرجعی برای اندازهگیری فعالیتهای شبهپراکسیداز در انواع دیگر نانوذرات باشد.