۲۵ آبان ۱۴۰۰
در تاریخ ۱۱ اکتبر سال ۲۰۲۱ میلادی، آژانس ایمنی و سلامت مواد غذایی، محیط زیست و محل کار فرانسه (ANSES)، یک راهنمای علمی ارزیابی ریسک وجود نانومواد در خوراکی ها را منتشر کرد. به گفته ANSES، نانومواد مهندسی شده در بخش مواد غذایی به عناوین زیر مورد استفاده قرار می گیرند:
- افزودنی های خوراکی جهت بهبود ظاهر و خوش طعم کردن محصولات غذایی با تغییر ساختار، رنگ و بافت آن ها
- افزودنی های موجود در مواد بسته بندی که در تماس با مواد غذایی می باشند. این افزودنی ها جهت بهبود خواصی مانند شفافیت و مقاومت مورد استفاده قرار می گیرند. این افزودنی ها همچنین می توانند جهت تشخیص هرگونه عوامل بیماری زا در مواد غذایی، استفاده شده و سبب بهبود ماندگاری آن ها شوند.
- استفاده از نانومواد به عنوان مواد مغذی و همراه با عملکرد غذایی
به صورت کلی این راهنما یک روش ارزیابی ریسک برای نانومواد مهندسی شده ارائه می دهد که به عنوان افزودنی خوراکی و مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. ANSES خاطر نشان می کند که سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA)، یک راهنمای ارزیابی سوابق علوم و فناوری نانو در زمینه های افزودنی های خوراکی، آفت کش ها و مواد بسته بندی که در تماس با مواد غذایی هستند، را در سال ۲۰۱۸ میلادی منتشر کرده است. ANSES همچنین بیان می کند که اگرچه تمام روش های ارزیابی ریسک مبتنی بر مفاهیم مشابه می باشند، اما در این روش پیشنهادی، تعاریف نظارتی، اندازه گیری بزرگی ذرات، خواص انحلال پذیری و شناسایی ریسک آنها در نظر گرفته شده است.
ANSES در ابتدا روش پیشنهادی خود را بر روی نانومواد مهندسی شده ای که قبلا در مرحله اول ارزیابی تخصصی شناسایی شده اند، آزمایش می کند. بر این اساس به نظر می رسد که تیتانیوم دی اکساید دارای بهترین اطلاعات مستند در زمینه در معرض قرارگیری و مطالعه خطر است، که امکان یک ارزیابی ریسک کامل را فراهم می کند. در نتیجه ارزیابی انجام شده، کشور فرانسه توزیع و خرید و فروش غذاهای حاوی افزودنی تیتانیوم دی اکساید را از ژانویه سال ۲۰۲۰ ممنوع کرده است.