۲۴ بهمن ۱۴۰۱
۲۸ خرداد ۱۴۰۱
دهمین استاندارد بینالمللی تدوین شده با سرپرستی ایران در حوزه فناوری نانو با عنوان «فناوری نانو - ارزیابی سمیت و درآشامش زیستی سوسپانسیون نانو اشیاء ساخته شده، با استفاده از جاندار تک یاخته تتراهایمنا (Tetrahymena sp.)» منتشر شد. این استاندارد با حمایت و نظارت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، پس از تلاش مستمر یک گروه کاری متشکل از اساتید دانشگاه و متخصصان مرتبط تدوین گردید.
استاندارد بین المللی ISO/TS ۴۹۸۸ یک روش قابل اعتماد و قابل تکرار برای ارزیابی همزمان در معرض قرار گرفتن و سمیت نانو اشیاء ساخته شده(MNOs)، با استفاده از Tetrahymena sp ارائه میکند. مواد خورده شده و درونی شده قرار گرفتن در معرض آب را نشان می دهد.
در این سند برای استفاده کلیه مراکزی که با سمیت MNOs کار می کنند و قادر به کشت Tetrahymena sp هستند در نظر گرفته شده است. این روش از Tetrahymena sp برای ارزیابی قرار گرفتن در معرض MNOs و اثرات آن ها استفاده می کند. به علاوه، این آزمایش می تواند توسط مراکز (آزمایشگاه های) علاقه مند به بررسی تعامل بیولوژیکی MNOs با سلول های زنده نیز مورد استفاده قرار گیرد.
این روش برای نانو اشیاء مانند نانوذرات، نانوالیاف با اندازه معین (در محدوده اندازه میکرومتر)، نانوصفحات و همچنین سنگدانه ها و آگلومره های آن ها قابل استفاده است.
تاکنون در مجموع ۱۲۶ استاندارد بینالمللی توسط کمیته فنی استانداردهای فناوری نانو ایزو (ISO/TC ۲۲۹) منتشر شده که تدوین ۱۰ استاندارد آن با سرپرستی جمهوری اسلامی ایران انجام گردیده است. تدوین استانداردهای بین المللی معمولا ۳ تا ۴ سال زمان میبرند. اساس تدوین استانداردهای بینالمللی در سازمان ایزو، اجماع جهانی توسط کشورهای عضو است. کشورهای عضو کمیتههای فنی در مراحل مختلف تدوین استاندارد نظرات تخصصی مختلفی را برای تکمیل و توسعه استاندارد ارائه میکنند. در کمیته فنی استانداردهای فناوری نانو سازمان ایزو، ۳۹ کشور به عنوان عضو اصلی و ۱۸ کشور به عنوان عضو ناظر وجود دارد.