رفتن به محتوای اصلی
استاندارد و ایمنی فناوری نانو
    • درباره ما
    • استاندارد
      • استاندارد ملی
      • استاندارد بین‌المللی
    • ایمنی
      • اخلاق
      • ایمنی شغلی
      • سلامت
      • قوانین و مقررات
      • محیط زیست
    • اخبار و رویدادها
      • اخبار ایران
      • اخبار جهان
      • مقالات و گزارش‌ها
    • مشارکت ها
      • H۲۰۳۰
      • IEC
      • سازمان VAMAS
      • شبکه INISS
    • تماس با ما
  • فرم جستجو

مطالب مرتبط
خارج شدن دی‌اکسید تیتانیوم از فهرست مواد مشکوک به سرطان‌زا در اروپا

۴ آبان ۱۴۰۴

خارج شدن دی‌اکسید تیتانیوم از فهرست مواد مشکوک به سرطان‌زا در اروپا
دوره‌ تخصصی آموزش غيرحضوری "امحاء نانومواد موجود در پسماندهای صنعتی/آزمایشگاهی"

۱ مهر ۱۴۰۴

دوره‌ تخصصی آموزش غيرحضوری "امحاء نانومواد موجود در پسماندهای صنعتی/آزمایشگاهی"
مقررات جدید EPA برای نانوپلاکت‌های گرافن

۳۰ شهریور ۱۴۰۴

مقررات جدید EPA برای نانوپلاکت‌های گرافن
آسیب‌زایی نانوالیاف‌ها بیشتر به شکل آن‌ها وابسته است تا ترکیب شیمیایی

۲۳ شهریور ۱۴۰۴

آسیب‌زایی نانوالیاف‌ها بیشتر به شکل آن‌ها وابسته است تا ترکیب شیمیایی
دوره‌ تخصصی آموزش غيرحضوری «انبارداری و نگهداری از نانومواد»

۵ شهریور ۱۴۰۴

دوره‌ تخصصی آموزش غيرحضوری «انبارداری و نگهداری از نانومواد»
ارزیابی ایمنی نانوذرات نقره برای استفاده در موادی که با غذا در تماس هستند

۲۵ شهریور ۱۴۰۰


CEP  یکی از زیر مجموعه های سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA) است که در زمینه ارزیابی آنزیم ها، افزودنی های کمک فرایندی و ترکیباتی که در تماس با مواد غذایی هستند، فعالیت می کند. پنل CEP، ایمنی استفاده از نانو ذرات نقره در مواد پلاستیکی را مورد ارزیابی و بررسی قرار داده است. بر اساس این ارزیابی ها، اندازه تمام نانوذرات نقره در بازه ۱ تا ۱۰۰ نانومتر قرار می گیرد. قطر متوسط این ذرات ۱۵ نانومتر می باشد و ۹۹ درصد این ذرات اندازه ای کوچکتر از ۲۰ نانومتر دارند.

از نانوذرات نقره به عنوان زیست کش (بایوساید) سطحی در مواد پلاستیکی غیرقطبی استفاده می شود. حداکثر مقدار مجاز نانوذرات نقره در مواد پلیمری ۰.۰۲۵ درصد وزنی می باشد. این مواد پلاستیکی حاوی نانوذرات نقره، در بسته بندی مواد غذایی مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. زمان تماس، دما و نسبت سطح تماس به جرم مواد غذایی، از دیگر پارامترهای موثر در استفاده از مواد بسته بندی هستند که این پلاستیک ها برای طیف وسیعی از این پارامترها مناسب می باشند.

شکل نانوذرات وقتی که در مواد پلاستیکی استفاده می شوند بدون تغییر باقی می ماند، اما ممکن است به صورت توده های تجمع یافته دیده شوند. داده ها و اطلاعات حاصل از تست سایش و سنجش میزان انتقال مواد از پلاستیک به مواد غذایی، نشان می دهد که در شرایط آزمایش، نانوذرات نقره درون پلیمر باقی می مانند و در مقابل سایش نیز از خود مقاومت نشان داده و وارد مواد غذایی نمی شوند. بنابراین تماس این مواد پلیمری با مواد غذایی، از منظر سم شناسی، موجب ایجاد نگرانی نخواهد شد.

با این حال باید توجه نمود که نانوذرات نقره می توانند به صورت یون محلول، از سطح مواد پلاستیکی، به مواد غذایی منتقل شوند. این انتقال می تواند حداکثر به اندازه ۶ میکروگرم به ازای هر کیلوگرم مواد غذایی باشد، که کمتر از حد مجاز پیشنهاد شده (۵۰ میکروگرم نقره به ازای هر کیلوگرم مواد غذایی) توسط پنل AFC در سال ۲۰۰۴ میلادی می باشد.

محدوده مجاز دیگر در نظر گرفته شده برای انتقال نانوذرات نقره از پلاستیک های بسته بندی به مواد غذایی، میزان جذب مجاز روزانه (ADI) است. ECHA میزان مجاز جذب روزانه نقره را ۰.۹ میکروگرم یون نقره به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن انسان تعیین نموده است.

بنابراین پنل CEP نتیجه گرفت که اگر غلظت نانوذرات نقره در پلیمرهای مورد استفاده در پلاستیک ها، از میزان مجاز ۰.۰۲۵ درصد وزنی، تجاوز نکند، هیچ نگرانی در مورد ایمنی مصرف کنندگان مواد غذایی وجود نخواهد داشت. از جمله این پلیمرها می توان به پلی الفین، پلی استر و پلی استایرن ها اشاره نمود که در تماس با مواد غذایی آبی، متورم نشده و باد نمی کنند. پنل CEP همچنین به این نکته اشاره دارد که اگر مواد غذایی از منابع دیگر در معرض ذرات نقره قرار گیرند، ممکن است میزان جذب، از حداکثر میزان مجاز جذب روزانه که توسط ECHA تعیین شده، تجاوز کند.

enlightenedدریافت متن کامل گزارش

enlightenedمشاهده صفحه اختصاصی گزارش در سایت efsa

پیوندها

ستاد ویژه توسعه فناوری نانو

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

سازمان ملی استاندارد ایران

سایر پیوندهای مفید

گروه استاندارد و ایمنی

ستاد ویژه توسعه فناوری نانو

تهران، خیابان ستارخان، خیابان شهید دکتر حبیب الله، بلوار شهید متولیان، پلاک ۹

تماس با ما

  • ۰۲۱-۶۳۱۰۰

  • ۰۲۱-۶۳۱۰۶۳۱۰

  • standard@nano.ir

© تمامی حقوق این پایگاه متعلق به ستاد ویژه توسعه فناوری نانو است