رفتن به محتوای اصلی
استاندارد و ایمنی فناوری نانو
    • درباره ما
    • استاندارد
      • استاندارد ملی
      • استاندارد بین‌المللی
    • ایمنی
      • اخلاق
      • ایمنی شغلی
      • سلامت
      • قوانین و مقررات
      • محیط زیست
    • اخبار و رویدادها
      • اخبار ایران
      • اخبار جهان
      • مقالات و گزارش‌ها
    • مشارکت ها
      • H۲۰۳۰
      • IEC
      • سازمان VAMAS
      • شبکه INISS
    • تماس با ما
  • فرم جستجو

مطالب مرتبط
خارج شدن دی‌اکسید تیتانیوم از فهرست مواد مشکوک به سرطان‌زا در اروپا

۴ آبان ۱۴۰۴

خارج شدن دی‌اکسید تیتانیوم از فهرست مواد مشکوک به سرطان‌زا در اروپا
دوره‌ تخصصی آموزش غيرحضوری "امحاء نانومواد موجود در پسماندهای صنعتی/آزمایشگاهی"

۱ مهر ۱۴۰۴

دوره‌ تخصصی آموزش غيرحضوری "امحاء نانومواد موجود در پسماندهای صنعتی/آزمایشگاهی"
مقررات جدید EPA برای نانوپلاکت‌های گرافن

۳۰ شهریور ۱۴۰۴

مقررات جدید EPA برای نانوپلاکت‌های گرافن
فراخوان مشارکت در تدوین استاندارد بین‌المللی در حوزه فناوری نانو

۲۵ شهریور ۱۴۰۴

فراخوان مشارکت در تدوین استاندارد بین‌المللی در حوزه فناوری نانو
آسیب‌زایی نانوالیاف‌ها بیشتر به شکل آن‌ها وابسته است تا ترکیب شیمیایی

۲۳ شهریور ۱۴۰۴

آسیب‌زایی نانوالیاف‌ها بیشتر به شکل آن‌ها وابسته است تا ترکیب شیمیایی
نانوذرات در مواد غذایی: ارزیابی‌های ایمنی و نیاز فوری به استانداردسازی‌

۴ تیر ۱۴۰۲


موضوعِ استفاده از نانوذرات (NPs) در تولید، فرآوری و بسته‌بندیِ مواد غذایی به علت امکان خطرناک بودن این مواد برای سلامتی انسان تبدیل به موضوع مهمی برای مطالعه شده است. بر اساس این مطالعه برخلاف استفاده‌ی وسیع از این مواد در حال حاضر هیچ روندِ ارزیابیِ ایمنی‌ای در سطح ملی در اغلب کشورهای توسعه یافته برای بررسی نانوذرات وجود ندارد.

نانوذرات به علت ویژگی‌های منحصر به فردی که دارند در صنایع مختلفی مانند الکترونیک، اپتیک، شیمی، مواد غذایی، بیولوژی و پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در صنایع غذایی برای استریلیزه کردنِ مواد، بهبودِ رنگِ مواد و افزایش ماندگاری مواد مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما استفاده از موادِ دارای نانوذرات می‌تواند منجر به صدمه زدن به دی‌ان‌ای، آسیب زدن به پروتئین‌ها و واکنش‌های استرس اکسیداتیو شود.

این مطالعه بر کمبودِ فهمِ کلی و عملی برای شناسائی و تعیینِ سطح ِ نانوذرات در مواد غذایی تاکید می‌کند. در حال حاضر برای اینکار از روش‌های سنتی سم‌شناسی استفاده می‌شود اما این روش‌ها کامل نبوده و می‌توانند منجر به عدم قطعیت در ارزیابی‌های نهایی شوند.

همچنین در این مطالعه نشان داده شده است که در حال حاضر تحقیقات در مورد نحوه‌ی استفاده از نانوذرات در مواد غذایی به اندازه‌ی کافی وجود ندارد. این فقدان تحقیق، توسعه‌ی ارزیابی‌های ایمنی مؤثر، عینی و دقیق نانوذرات در غذا را محدود می‌کند.

سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO)، سازمان بهداشت جهانی (WHO) و اتحادیه اروپا (EU) هنوز به طور قطعی ایمنی نانوذرات در غذا را تعیین نکرده اند. در حال حاضر هیچ اطلاعاتی در مورد سمیت ژنتیکی، سرطان زایی و تراتوژن نانوذرات در غذا وجود ندارد.

این پژوهش نتیجه می‌گیرد که اگرچه هیچ مدرکی که نشان دهد غذاها یا غذاهایی که با نانومواد در ارتباط بوده‌اند کمتر یا بیشتر از مواد دیگر خطرناکند وجود ندارد اما در مورد نانوذرات به اندازه‌ی کافی شواهد وجود دارد که نشان می‌دهد که این مواد برای بدن مضر هستند.

در چین تنها یک استاندارد ملی در زمینه‌ی نانوذرات وجود دارد: در این قانون حداکثر استفاده‌ی مجاز از TiO۲ ۱۰ گرم در هر کیلو و حداکثر مقدار مجاز SiO۲ ۲۰ گرم در هر کیلو تعیین شده است و این مواد در آب‌نبات‌ها، پوشش‌های شکلات و نوشیدنی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این مطالعه تاکید می‌کند که ارزیابی‌ها برای ایمنی استفاده از نانوذرات در مواد غذایی بر اساس پیشرفت‌های علم و تکنولوژی که بر روی مکانیزم‌های سمیت هستند متمرکز شود. همچنین نیاز به تحقیقات بیشتر برای تعیین تاثیرات مصرف نانوذرات بر روی میکروارگانیسم‌های روده احساس می‌شود.

به طور خلاصه، این مطالعه بر نیاز به ارزیابیِ کامل و بی‌طرف نانوذرات برای گسترشِ علمی استانداردها برای استفاده از نانوذرات در مواد غذایی تاکید می‌کند.
 


مطالعه مقاله کامل
 

پیوندها

ستاد ویژه توسعه فناوری نانو

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

سازمان ملی استاندارد ایران

سایر پیوندهای مفید

گروه استاندارد و ایمنی

ستاد ویژه توسعه فناوری نانو

تهران، خیابان ستارخان، خیابان شهید دکتر حبیب الله، بلوار شهید متولیان، پلاک ۹

تماس با ما

  • ۰۲۱-۶۳۱۰۰

  • ۰۲۱-۶۳۱۰۶۳۱۰

  • standard@nano.ir

© تمامی حقوق این پایگاه متعلق به ستاد ویژه توسعه فناوری نانو است