۷ مهر ۱۴۰۳
۱۰ دی ۱۳۹۸
گروه استاندارد و ایمنی
استانداردسازی کالاها و خدمات فناوری نانو در کنار تضمین ایمنی و سلامت آنها، از الزامات کلیدی توسعه پایدار فناوری نانو هستند. ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، به عنوان متولی رسمی توسعه و ترویج فناوری نانو در کشور، در راستای دستیابی به اهداف کلان خود مبنی بر «تولید ثروت» و «بهبود کیفیت زندگی مردم»، همواره توجه ویژهای به استانداردسازی و ایمنی فناوری نانو داشته و اقدامات متعددی را دراینباره برنامه ریزی و اجرا نموده است.
این ستاد اقدامات خود در حوزه استاندارد و ایمنی فناوری نانو را از سال ۱۳۸۵ آغاز کرد و به تدریج فعالیتهای خود را در زمینههای گوناگون مرتبط با این حوزه توسعه داد. هم اکنون گروه استاندارد و ایمنی ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در راستای کمک به استانداردسازی و ارتقای ایمنی در کالاها و خدمات فناوری نانو، در زمینههای: استاندارد ملی، استاندارد بین المللی، اندازه شناسی، ایمنی، گواهی دهی محصولات به فعالیت میپردازد.
تاریخچه
در سال ۱۳۸۴، ستاد ویژه توسعه فناوری نانو تاسیس گردید و اولین سند راهبردی توسعه فناوری نانو کشور (با عنوان «راهبرد آینده: راهبرد ده ساله توسعه فناوری نانو در جمهوری اسلامی ایران ۱۳۹۳-۱۳۸۴») توسط هیات وزیران وقت تصویب شد که در آن استانداردسازی به عنوان یکی از راهبردهای اصلی مورد توجه قرار گرفته بود. ستاد ویژه توسعه فناوری نانو یک سال بعد (۱۳۸۵)، با درک ضرورت و نقش استانداردسازی در توسعه و تجاری سازی فناوری نانو و در راستای تحقق اهداف کلان و راهبردهای سند راهبردی توسعه فناوری نانو کشور، فعالیت خود را در زمینه استاندارد آغاز نمود. این ستاد در اولین گام خود، یک کمیته داخلی با عنوان «کمیته استانداردسازی فناوری نانو» را تشکیل داد که وظیفه آن پیاده سازی برنامهها و اجرای فعالیتهای مرتبط با استاندارد و ایمنی فناوری نانو بود. اولین اقدام کمیته استانداردسازی فناوری نانو، همکاری با سازمان ملی استاندارد در تشکیل دبیرخانه کمیته فنی متناظر با «کمیته فنی بین المللی استانداردهای فناوری نانو» (ISO TC/۲۲۹) بود. بدین ترتیب ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با تایید سازمان ملی استاندارد، میزبان دبیرخانه کمیته فنی متناظر گردید و با تشکیل کارگروههای تخصصی متناظر آن، مسئولیت تدوین استانداردهای ملی در حوزه فناوری نانو را برعهده گرفت.
به تدریج فعالیتهای ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در حوزه استاندارد توسعه یافت و این ستاد علاوه بر استانداردهای ملی، در زمینههای دیگر مرتبط با استانداردسازی ورود پیدا کرد. با توجه به گستردگی فعالیتها و اهمیت بالای استاندارد و ایمنی فناوری نانو، یکی از مادههای مصوب و برنامههای کلان دومین سند راهبردی توسعه فناوری نانو کشور (با عنوان «سند گسترش کاربرد فناوری نانو در افق ۱۴۰۴: محصولات جدید، بازارهای نو») به این موضوع اختصاص یافت و در سال ۱۳۹۷ بخش ویژهای با عنوان «گروه استاندارد و ایمنی» در ستاد ویژه توسعه فناوری نانو تشکیل شد. گروه استاندارد و ایمنی هم اکنون در پنج زمینه: استاندارد ملی، استاندارد بین المللی، اندازه شناسی، ایمنی، گواهی دهی محصولات به فعالیت میپردازد.
ماموریت
کمک به توسعه پایدار، ایمن و مسئولانه فناوری نانو و دستیابی به منافع حاصل از آن با حفظ سلامت انسان و محیط زیست
اهداف
- استقرار سامانههای نظارتی شفاف و کارآمد با هدف پشتیبانی از توسعه پایدار تجارت و بازار محصولات نانو
- دستیابی به ظرفیت بالای نیروی انسانی متخصص و کارآمد مورد نیاز برای فعالیت در حوزه استاندارد و ایمنی نانو
- استقرار زیرساختهای مورد نیاز، با رویکرد شبکه سازی در راستای فعالیتهای استاندارد و ایمنی نانو
- دستیابی به ظرفیتهای مناسب در بخش خصوصی جهت مشارکت و پشتیبانی موثر در فعالیتهای استاندارد و ایمنی نانو
- اجرائی شدن پروتکلها، آیین نامهها و گواهی نامههای مشترک دوجانبه و چندجانبه منطقهای و بین المللی در حوزه استاندارد و ایمنی نانو
- شناخته شدن جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری پیشرو در عرصه تنظیم مقررات، تدوین استانداردهای ملی و بین المللی، توانمندیهای زیرساختی و ظرفیت نیروی انسانی در حوزه استاندارد و ایمنی نانو